Buurtkast in Heseveld: vrijwilligersinitiatief Jeroen Neefs

| Luus Veeken

Om als vrijwilliger iets te doen aan het de schrijnende ongelijkheid in zijn wijk nam Jeroen Neefs het initiatief tot een weggeefkast in de ‘Bij Bosshardt’, in Heseveld, daar de Buurtkast genaamd. In de Buurtkast worden gratis producten beschikbaar gesteld voor mensen die wat extra hulp in deze financieel moeilijke tijden goed kunnen gebruiken. Je vindt er dagelijkse producten als thee, rijst, tandpasta en waspoeder. Wij spraken met initiatiefnemer Jeroen Neefs en met Martanja Schraa-Bikker, coördinator Bij Bosshardt Nijmegen.

In veel huishoudens staan achterin keukenkastjes etenswaren en toiletartikelen te verkommeren. Blikken, flessen, zakjes, pakjes, zo nu en dan kom je ze plotseling weer tegen. ‘O ja, dat is waar ook, die moeten nodig op’, mompel je bij jezelf. Maar vaak komt het daar niet van en verdwijnen goede spullen in de vuilnisbak. Zonde natuurlijk. In Nijmegen zuidwest is er nu een goede bestemming voor dergelijke winkeldochters: de Buurtkast in Bosschardt aan de Molenweg 97. Artikelen die je denkt niet meer te zullen gebruiken, kun je daar afgeven, zodat ze een betere bestemming krijgen dan de afvalcontainer en verspilling wordt tegengegaan. Mensen die in deze moeilijke tijden wel wat extra hulp kunnen gebruiken, kunnen kijken of er in de Buurtkast iets van hun gading zit. Zo wordt verspilling tegengegaan en buurtgenoten die het financieel niet gemakkelijk hebben een handje geholpen.

Ieder in zijn eigen bubbel

Het idee voor de kast is ontsproten aan het brein van Jeroen Neefs, in het dagelijks leven manager van een belangenorganisatie voor bedrijven op het gebied van energieopslag. Jeroen had de behoefte om naast zijn absorberende betaalde baan ook concreet iets te betekenen voor de Nijmeegse gemeenschap. Hij besluit twee dagen per maand te besteden aan een project met maatschappelijke waarde. Zo fungeerde hij als maatje voor vluchtelingen die hier in Nijmegen hun weg moeten zien te vinden en schreef hij voor IntoNijmegen.

Onlangs was hij toe aan een nieuwe vrijwilligersuitdaging. ‘Veel mensen in Heseveld, de wijk waar ik woon, hebben geen enkele financiële armslag, zeker niet na de krankzinnige stijging van energiekosten en de torenhoge inflatie’, aldus Jeroen. ‘Dit terwijl anderen, ook in mijn eigen vriendenkring, zich niets hoeven te ontzeggen. Ook vind ik het jammer dat de ene groep de andere niet of nauwelijks tegenkomt. Iedereen verkeert in zijn eigen bubbel’. Dat moet anders, vindt Jeroen. En hij denkt na over een manier waarop hij in zijn eigen wijk een brug kan slaan tussen verschillende bewonersgroepen. Hij besluit zich ervoor in te zetten om een buurtkast te realiseren. Een kast waarin mensen die het financieel kunnen missen dagelijkse benodigdheden als rijst, thee, tandpasta, zeep en dergelijke kunnen doneren. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen er een keuze maken uit de gedoneerde artikelen.

Buurtkast in de buurthuiskamer van Heseveld

Maar waar zet je zo’n buurtkast neer? Zomaar op straat is vandalismegevoelig. Jeroen gaat de boer op met zijn plannetje. Hij klopt aan bij de gemeente, die wel gecharmeerd is van het idee. De gemeente geeft een kleine subsidie voor het project en verwijst hem naar de wijkregisseur, die de wijk natuurlijk op zijn duimpje kent. De wijkregisseur spot een paar locaties die geschikt zijn voor een buurtkast, onder andere de buurthuiskamer Bij Bosshardt van het Leger des Heils aan de Molenweg. Coördinator Martanja Schraa-Bikker is meteen enthousiast. ‘Zo’n buurtkast past heel goed binnen onze buurthuiskamer’ geeft ze aan. ‘Hier komen veel mensen, mensen die weinig te besteden hebben, of behoefte hebben aan een praatje, een kopje koffie, een luisterend oor. We fungeren echt als een huiskamer voor de buurt. Mensen vieren hier bijvoorbeeld hun verjaardag. Er ligt een krantje op tafel en een puzzel waar je wat stukjes kunt aanleggen, een beetje zoals thuis. Heel laagdrempelig’. Zit je krap bij kas, dan je hoeft geen kou te lijden. Bij Bosshardt verkoopt ook goede tweedehands kleding voor uiterst schappelijke prijzen: vijf euro voor een winterjas, twee euro voor een trui.

Voor en door de buurt

Onder coördinatie van Martanja runnen vrijwilligers de buurthuiskamer. ‘We hebben veel aanloop’, vertelt Martanja, ‘gemiddeld zo’n dertig bezoekers per dag, en soms dus veel meer. Heel divers: ouderen, moeders met kinderen, psychisch kwetsbaren, mensen uit de buurt, Heseveld, maar ook wel uit aanpalende wijken als Wolfskuil en Neerbosch oost’. Bij Bosshart is er voor en door de buurt. Werken bij de buurthuiskamer is ook een mooie invulling van vrijwilligerswerkzaamheden. Laatst nog de bekentenis van een jonge vrijwilliger aan Martanja: ’Jullie hier zijn mijn familie’. Dat moet hartverwarmend voor haar zijn geweest te horen.

Bij Bosshart beheert in de buurt ook twee uitgiftepunten voor menstruatieproducten, waar vrouwen gebruik van kunnen maken die te weinig geld hebben om deze producten te kopen. Deze mooie voorziening is er dankzij het Armoedefonds van de overheid. Een van de uitgiftepunten is een kastje buiten bij de buurthuiskamer.

Loop je voorraad na

Toen Jeroen bij Martanja kwam met de vraag of de Buurtkast iets was voor haar buurthuiskamer zei ze meteen volmondig ja. Besloten werd de kast binnen, in de buurthuiskamer, te plaatsen, zodat er toezicht is op het gebruik en vandalen geen kans krijgen. Jeroen en Martanja togen naar Het Goed en schaften daar een geschikte kast aan, die een prominente plek in de huiskamer kreeg. Mensen die er gebruik van willen maken kunnen twee artikelen per keer meenemen. Brengen om te doneren, mag natuurlijk altijd. Nu dit geregeld is moet die voorziening meer bekendheid krijgen, bij mensen die er gebruik van willen maken en bij potentiële donateurs natuurlijk.

Als je iets kunt missen, loop dan je voorraad eens na en kijk wat er bijna aan de datum is, of eigenlijk overbodig en breng het naar de Buurtkast. Je kunt natuurlijk ook geld doneren om de kast te vullen. En wanneer je gebruikmaakt van acties als ‘twee halen een betalen’ of een ‘bonusbox’, is het dan niet een mooie gedachte om een van de producten aan de Buurtkast te schenken? En denk in december ook eens aan het Kerstpakket dat je van je werkgever ontvangt. Vaak belandt een deel van de producten uit het pakket achterin een keukenkastje en uiteindelijk in de kliko.

In de Buurtkast is plaats voor etenswaren en drogisterij-artikelen als zeep, shampoo of deodorant. En denk ook eens aan voer voor huisdieren. Voor mensen met weinig financiële armslag kan de zorg voor hun geliefde huisdieren begrotelijk zijn. De producten mogen niet geopend zijn of gebruikt. Ook mogen ze niet over de datum zijn.

Jeroens toekomstplannen

Jeroen heeft zich voorgenomen om de komende periode afspraken te gaan maken met supermarkten in de buurt over het vullen van de Buurtkast. En misschien blijft het niet bij die ene buurtkast, maar gaat hij aan de slag om ook in andere buurten zo’n voorziening van de grond te krijgen. Wat een mooie invulling van Jeroens vrijwilligerswerk!

Legendarische Leger des Heils Majoor Bosshardt

Buurthuiskamer Bij Bosshardt is genoemd naar de legendarische Leger des Heils Majoor Bosshardt uit Amsterdam, die zich onvermoeibaar inzette voor de medemens die het in deze wereld wat minder getroffen heeft. Wie op de Wallen en in de Amsterdamse cafés kende haar niet? Onverschrokken begaf zij zich met een collectebus en het Leger des Heilsblad ‘De Strijdkreet’ in het roerige uitgaansleven van de hoofdstad om de boodschap van naastenliefde te verkondigen. In veel Nederlandse steden vind je zo’n Bij Bosshardt.

Buurthuiskamer Bij Bosshardt Nijmegen
Molenweg 97
6543 VA Nijmegen
buurthuiskamernijmegen

Fotografie: Joost de Groot

Dit vind je misschien ook leuk...