Het zonnige, drukbezochte openingsfestival van Art Laboratory

| Luus Veeken

De Waalsprong, de voorzetting van Nijmegen aan de overkant van de Waal, heeft de noordelijke oever veranderd van boerenland naar stadse ruimte. De overgang is echter nog niet af. Er zullen de komende jaren nog zo’n 13.000 woningen worden bijgebouwd. Tot die tijd kan het gebied voor andere doeleinden worden ingezet. De stichting Fabrikaat maakt samen met een aantal kunstenaars, makers en vernieuwers van die mogelijkheid gebruik om te experimenteren met kunstvormen en lokale initiatieven. Dit Art Laboratory wil inzichten opleveren voor nieuw gebruik van de veranderende omgeving. De materialen, immaterialen, natuur, ecologie en de kennis en initiatieven uit de omgeving zijn hierbij het uitgangspunt. Het laboratorium zelf heeft onderdak gevonden in een oude boerderij in Lent aan de Oosterhoutsedijk. Zondag 8 april vond hun openingsfestival plaats, en wij waren erbij voor een verslag!

 

Allerlei activiteiten

Het kan niet beter voor een openingsfestival: een heerlijke lente zon schijnt over de Waal. Veel Nijmegenaren wagen dan ook de sprong in de stilligende stukken rivier. Boerderij, erf en boomgaard van het Art Laboratory gonzen van de bedrijvigheid. Boeiende muziek weerklinkt. De diversiteit aan activiteiten die een bezoeker vandaag kan ondernemen, is verrassend groot. Je kan er kleilekkere koekjes – je leest het goed, van echte klei! – of een meelwormen mueslireep maken. Ook is er een workshop ‘How to Gans?’. Ongewenste gasten uit de Ooijpolder, een groot aantal ganzen, liggen inmiddels overleden op een rijtje - klaar om verwerkt te worden tot een nieuw doeleinde.

De donkere en vochtige atmosfeer van de kelder wordt benut om oesterzwammen te kweken. En weet je dat je van koeienbloed of eierschillen hele serviezen kan maken? Ontwerper Basse Stittgen doet het. In mei organiseert hij een meerdaagse workshop ‘Wasted Away’ waarin deelnemers onderzoeken welke potentie dit afval van lokale producenten heeft voor nieuw materiaal. Ook er is een experimentele moestuin, waar bijzondere gewassen op duurzame wijze verbouwd gaan worden. Liefhebbers van niet alledaags-tuinieren kunnen zich hiervoor aanmelden.

Beeldproject Jan Rothuizen

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen heeft in opdracht van Fabrikaat de transitie in Nijmegen-Noord vastgelegd. Vanuit zijn persoonlijke belevingen en de verhalen van de gebruikers heeft hij het gebied in kaart gebracht. Het resultaat is een plattegrond van het gebied, die ook laat zien hoe de omgeving door de kunstenaar zelf wordt ervaren. Met zijn beeldverslag over de Waalsprong zwengelt Rothuizen de discussie over de identiteit van het nieuw te vormen stadsdeel aan.

Mocht je belangstelling hebben om mee te doen aan Art Laboratory, een workshop te volgen of duurzaam tuinieren naar een hoger plan te brengen? Je kunt je hier aanmelden: stichtingfabrikaat.nl/ik-wil-meedoen

Foto's: Jasper van Koolwijk

Dit vind je misschien ook leuk