Altrade, Hunnerberg en Ooyse Schependom

Nijmegen-Oost is een van de geliefde stadsdelen in Nijmegen. Wist je dat Nijmegen-Oost uit verschillende wijken bestaat? Altrade, Hunnerberg en Ooyse Schependom liggen dichtbij het centrum. Als je vanaf de Waalbrug Nijmegen binnen rijdt en linksaf gaat, kom je in deze leuke wijken terecht.

Beleef Altrade

In de wijk Altrade vind je van alles: cafés, supermarkten, sportscholen en een park. Schuif bijvoorbeeld aan bij Bistro Berlin, Glaswerk, Eetcafé Klinkklaar, Blixem, La CubanitaBAR PASTA, Proeflokaal Beij Ons, Café Eten en Drinken of Toko Oost voor een heerlijk diner. Of ga lunchen bij Koffiebar KOEN of Brasserie Jolie. Ook kent Altrade leuke cafés waar je tot ’s avonds laat kunt borrelen.

 

Het Badhuis

Dit voormalige badhuis werd gebouwd door de Gemeentewerken in 1928 en heeft kenmerken van de Amsterdamse School. Het ligt op de splitsing van de Daalseweg en de Koolemans Beijnenstraat. Hier ontstond in de jaren 1926 en 1930 een nieuwe woonwijk. In die tijd hadden lang nog niet alle huizen een badkamer of douche. Daarom maakten de bewoners van de Bomen- en Spoorbuurt voor een bad of douche gebruik van het openbare badhuis in de buurt.

In de centrale hal werden mannen en vrouwen apart naar het linker- en rechtergedeelte van de achterbouw geleid. Hier waren de heren- en dameskleedhokjes, -douches en -baden. Op de eerste verdieping boven de hal was de woning van de beheerder. Hij hield alles in de gaten. Het badhuis werd pas in 1985 gesloten en in 1987-1988 verbouwd tot theater. Het interieur van de voorbouw bleef in tact, de badruimtes werden omgebouwd tot theaterzaal.

Het badhuis is een rijksmonument en sinds 2002 de thuisbasis van Theatergroep Kwatta, zij maken avontuurlijke jeugdtheater voor kinderen. 

Het Julianapark

Het Julianapark in Altrade is aangelegd in 1926 en er staan twee herinneringsbomen: de Julianaboom die herinnert aan de troonsbestijging van prinses Juliana in 1948 en de Beatrixboom die in 1993 is geplant ter ere van de viering van het 12½-jarig jubileum van de koningin. Wist je dat in het Julianapark ook regelmatig evenementen plaatsvinden? Leuk, net zo buiten het centrum. 

Zin om Altrade verder te ontdekken? Loop het ommetje Altrade.

Wandel door Hunnerberg

Aan het begin van Hunnerberg staat het geometrisch kunstwerk van Yvonne Kracht (zie afbeelding). Hier is meteen een mooi uitzichtpunt over het rivierlandschap, om bij weg te dromen. Als je verder wandelt kom je terecht bij Het Vrouwendal, een natuurlijk dal in de stuwwal. Ook hier is een prachtig uitzicht met een herinneringsbank aan Wiardi Beckman.

Door de wijk Hunnerberg loopt de Berg en Dalseweg een lange straat met mooie panden en veel bedrijvigheid. Gezellige restaurants en cafés ontbreken hier ook niet, zoals Trattoria la Dolce Vita, LodewijkCafé Restaurant Trianon en Café The Shuffle

Op zoek naar een heerlijk gebakje, doosje bonbons of een ijsje in de zomer? Ga dan langs Looijenga!

Winkelhuis P. de Gruyter

Ken jij het pand van de Gruyter aan het begin van de Berg en Dalseweg in Hunnerberg? Dit fraaie winkelpand in de stijl van de ‘Art Nouveau’ aan het Mariaplein werd in 1917-1919 gebouwd als filiaal van het kruideniersbedrijf De Gruyter. De architect was W.G. Welsing uit Arnhem, in deze periode was hij de vaste architect van dit bedrijf.

Opvallend zijn de blauwgrijze versieringen in keramiek aan de gevel. Ook de letters ‘P. de Gruyter & Zn’ zijn in keramiek. Dit was bedoeld om de winkelpui een opvallend en modern aanzien te geven. Boven de winkel bevindt zich een woning, met daarop een prachtige glooiende kap. Het pand lijkt wel vooruitgeschoven aan het Mariaplein, om zoveel mogelijk klanten uit de buurt te trekken. De bewoners van de herenhuizen aan de Berg en Dalseweg zullen zeker tot de vaste klanten hebben behoord. Tegenwoordig zit er een makelaar in het pand.

Villa Salatiga

Villa Salatiga werd in 1910-1911 gebouwd in opdracht van de familie Hüffer naar ontwerp van architect Oscar Leeuw. De villa is genoemd naar een plaats op Java in Nederlands-Indië. Hier had de familie van mevrouw Hüffer namelijk een fortuin verdiend met plantages. Oscar Leeuw heeft voor deze woning verschillende stijlen met elkaar gecombineerd: Art Nouveau, Art Déco en Classicisme. De omvang van de villa is enorm: een grote centrale hal over twee verdiepingen met in totaal 24 kamers.

De plek is niet alleen bijzonder vanwege het uitzicht aan de achterkant over de Ooijpolder, maar ook omdat hier zowel Romeinse resten zijn gevonden als de funderingen van fort Sterrenschans. Oscar Leeuw ontwierp ook de theekoepel, de plantenkas achter in de tuin en het hekwerk aan de voorkant.

Na de Tweede Wereldoorlog vestigen zich in dit rijksmonument de Broeders van Maastricht. Zij breiden de villa in de jaren 1950-1951 uit met een kloostervleugel door de Maastrichtse architect Alphons Boosten. In 2010, precies 100 jaar na de bouw van Villa Salatiga, verlaten de broeders dit bijzondere pand. Tegenwoordig wonen er studenten/starters in de villa.

Het natuurgebied: Ooyse Schependom

De wijk Ooyse Schependom bestaat uit een heel mooi natuurgebied! Deze wijk ligt namelijk in de Ooijpolder aan de Waal en grenst aan de gemeente Berg en Dal. De Ooypoort verbindt de Waalkade met het mooie natuurgebied. De perfecte plek als je echt de drukte van de stad wilt vermijden en tot rust wil komen. Behalve in de zomer, dan komen alle studenten en inwoners richting de Waal. En ontstaat er aan de waterkant een gezellige drukte!

Ontmoet de Nijmeegse ondernemers