Swap, don’t shop: Ruim 800 Nijmegenaren wisselen kleding uit in een kledingketting

| Tessa van Erp

De Clothing Loop begon als een Nijmeegs initiatief tijdens de coronapandemie en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een netwerk van 16 community’s die tweedehandskleding met elkaar uitwisselen. We spraken met initiatiefnemer Evelien en Marloes, een van de 18 coördinatoren. “Er zit zoveel leuks in de tassen. Ik heb al drie jaar nauwelijks kleding gekocht.”

Coronaproof kleding ruilen in Amsterdam met The Clothing Loop: midden in de lockdown trok dit bericht op hetkanwel.nl Eveliens aandacht. De formule was simpel: een tas vol kleding thuiskrijgen, eruit halen wat je leuk vindt, je eigen kleding die je een tweede leven gunt erin stoppen en de tas doorgeven aan de volgende in de ketting. In het artikel gaf Nichon Glerum, oprichter van de Amsterdamse kledingketting, aan dat ze anderen graag helpt om ook een ketting op te zetten in hun stad of dorp.

Evelien was meteen enthousiast: “Ik belde gelijk na het lezen een vriendin op. Ik wist gewoon, dit ga ik ook doen in Nijmegen. Het leek me fijn om tijdens corona iets op te kunnen zetten, iets te kunnen doen. En het was natuurlijk ook een goede stok achter de deur om mijn kledingkast eens op te ruimen.” 

Gouden duo

De eerste ruilketting is van start gegaan met 35 deelnemers, en groeide in korte tijd uit naar drie kettingen met dameskleding kriskras door onze stad. Evelien: “Ik heb toen wel gedacht, dit kan wel eens uit de hand lopen. Ik moet zorgen dat dit stand kan houden.” Gelukkig was daar Marloes, deelnemer van het eerste uur. “Ik kende Evelien niet, maar vond het zo tof dat ze dit had opgezet. Ik zag hoeveel werk het voor haar was. Ik heb daarom een bloemetje gestuurd om haar te bedanken.” De twee raakten in contact. Kort daarna begon Marloes Evelien te helpen als tweede coördinator van de ketting.

De twee bleken een gouden duo. “Door mijn enthousiasme en ondernemende houding ben ik heel goed in dingen opstarten, maar niet zo goed in iets blijven doen,” vertelt Evelien. “Marloes bleek een supergoede aanvulling. Zij bedacht bijvoorbeeld de uniforme zwart-wit geblokte tassen waardoor de kledingketting naar een hoger niveau werd getild.” Marloes: “Dat is wel mijn kracht, ja. Ik ben grafisch ontwerper en presentatie is belangrijk. Door extra zorg te besteden aan o.a. de tassen, is de kwaliteit van de kleding aanzienlijk verbeterd. Dat geeft me enorm veel energie."

Ondertussen haakten er steeds meer mensen aan bij de Clothing Loop. Na een half jaar hebben we de kettingen opnieuw ingedeeld op basis van postcodes, elk met een eigen coördinator. Hierdoor kan iedereen binnen loop- en fietsafstand ruilen en meteen de buren leren kennen.

Meer dan kleding

De afgelopen tijd is het initiatief steeds professioneler geworden. Vanuit de overkoepelende organisatie The Clothing Loop – die vanuit Amsterdam is verspreid over maar liefst 13 landen – is er een app ontwikkeld waarin de posities van de tassen in de ketting worden bijgehouden. De WhatsAppgroepen zijn er nog steeds. “Het is namelijk meer dan het doorgeven van kleding”, vertelt Marloes. “Het voelt echt als een community. Geregeld worden in onze ketting foto’s gedeeld van deelnemers die vol trots een item uit de ketting dragen. ‘Hee, die is van mij, wat leuk!’ hoor je dan terug. Die positieve sfeer, dat is wat het zo leuk maakt.”

Zelf vindt Marloes ook genoeg pareltjes in de kledingtassen. “Er zit zoveel leuks in. Je kunt dankzij de ketting experimenteren met stijlen, kleuren en printjes die je zelf niet zo snel zou kiezen. Ik heb al drie jaar nauwelijks kleding gekocht. Alle kleding die ik nu aan heb komt uit de ketting.” Marloes koopt verder ook nauwelijks nieuwe items. In haar huis en studio is veel tweedehands. “Kijk wat er al is, er is zo’n overvloed aan spullen op de wereld. Het is niet nodig om alles nieuw te kopen.” 

Vondsten binnen de Nijmeegse kledingketting. 

 

Evelien woont inmiddels niet meer in Nijmegen. Of ze het lastig vond om afscheid te nemen van The Clothing Loop Nijmegen? “Dat valt eigenlijk wel mee. Ik kon met een gerust gevoel het stokje overdragen en ik doe in Utrecht nu zelf weer mee als deelnemer.”

De Clothing Loop Nijmegen ligt bij de coördinatorengroep in goede handen.” We werken samen om dit initiatief steeds beter, bekender en toekomstbestendiger te maken. Ruim 800 deelnemers is natuurlijk al een fantastisch mooi aantal. Maar als we de 1000 halen is dat wel reden voor een feestje!”

Meer weten over The Clothing Loop? Kijk dan op clothingloop.org of op de Instagrampagina @clothingloopnijmegen. Daar lees je hoe je je kunt aanmelden voor een van de Nijmeegse kettingen.
 

Fotografie: Lunya van Wunnik

Dit vind je misschien ook leuk...